Begeleiding
Het Perron biedt begeleiding aan kinderen en jongeren met een (vermoeden van) beperking en/of hun context.
Doelgroep zijn kinderen en jongeren van 3 tot 21 jaar (en met uitzondering tot 25 jaar), met een (vermoeden van) beperking: verstandelijke beperking, ASS, …
Begeleidingen kunnen zich zowel op het kind en de jongere met een (vermoeden van) beperking richten, als op de ouders, brussen, ruimere context.
Schoolaanvullende dagopvang
Schoolgaande meisjes en jongens van 2,5 tot 21 jaar bij wie er sprake is van een (vermoeden van een) verstandelijke beperking al dan niet in combinatie met ASS en/of gedrags- en emotionele problematiek.
Speelplein
Het speelplein is gericht op kinderen & jongeren van 6 tot 16 jaar met een beperking of een vermoeden van een beperking die op zoek zijn naar een fijne daginvulling. Ook jongeren die nog geen connectie hebben met MPI Oosterlo zijn van harte welkom.
Verblijf
Kinderen en jongeren van 2,5 tot 21 jaar met een matig/lichte tot ernstige verstandelijke beperking al dan niet met bijkomende problematieken zoals bijvoorbeeld autismespectrumstoornissen, gedrags- of emotionele problemen kunnen bij ons verblijven.
Begeleiding
Het Perron is een vraaggestuurde dienst, waarbij de vraag van de cliënt centraal staat in de begeleiding.
De cliënt bepaalt de inhoud en het tempo.
Begeleidingen zijn individueel en specifiek, waarbij de cliënt deskundig blijft t.a.v. zijn vraag. De begeleiding gebeurt daar waar nodig: thuis of elders. Duur en intensiteit van de begeleiding is afhankelijk van de vraag van de cliënt. Begeleidingen kunnen zich richten op alle levensdomeinen, waarbij de handicapspecifieke knowhow én de eigenheid van de persoon met een (vermoeden van) beperking en zijn context steeds centraal staat :
- Psycho-sociaal welzijn: opvoedingsondersteuning, handicapspecifieke knowhow, afstemming ouderlijke vaardigheden – ondersteuningsnood van een kind, psycho-educatie (zowel naar de persoon met (het vermoeden van) beperking als naar de ruime context, zoals brussen, grootouders,…), seksualiteit, rouwverwerking, omgaan met emoties, omgaan met frustraties, ….
- Dagbesteding of activiteiten van het dagelijks leven : redzaamheidstraining, visualisatie in het dagelijks leven, transfer van aangeleerde vaardigheden, ..
- Ontspanning en vrije tijd: verkennend omgaan met materiaal, alleen spelen, op zoek gaan naar een passend vrijetijdsaanbod in de omgeving, uitbouwen van een hobby, …
- Communicatie: op zoek gaan naar en leren hanteren van een passend communicatiemiddel, afstemmen van de communicatie op de ondersteuningsnood van een kind/jongere met (vermoeden van) beperking, ..
- Mobiliteit: zichzelf zelfstandig kunnen verplaatsen in de omgeving, aanleren en inoefenen van trajecten (te voet, met de fiets, met het openbaar vervoer), …
Schoolaanvullende dagopvang
Tijdens schooldagen
De schoolaanvullende dagopvang betreft de specifieke opvang buiten de schooluren. De dagopvang kan deeltijds of voltijds al naargelang de zorgvraag. Dagopvang kan ’s morgens, tijdens de middag, na 16 uur en op woensdagnamiddag. Bij het samenstellen van de groepen wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de leeftijd en met de individuele noden.
Cliënten die gebruik maken van de dagmodules kunnen tijdens schooldagen gebruik maken van leerlingenvervoer georganiseerd door het Buitengewoon Onderwijs, indien de school voor de betrokken leerling de dichtstbijzijnde school is van dat type. Wanneer er gebruik gemaakt wordt van RTH wordt hiervoor een kostprijs aangerekend.
Tijdens schoolvakanties en weekends
De vakantieopvang gaat dagelijks door van maandagochtend tot vrijdagnamiddag. Afhankelijk van de zorgvraag kan er deeltijds of voltijds aan de vakantiewerking worden deelgenomen. De weekendopvang gaat overdag door van zaterdagochtend tot zondagnamiddag.
Er kan gebruik gemaakt worden van het vakantievervoer georganiseerd door MPI Oosterlo wanneer het adres ingepland kan worden op de busrit. Cliënten die tijdens vakantiedagen gebruik maken van RTH-ondersteuning en gebruik willen maken van het vakantievervoer wordt er een kostprijs aangerekend. Er kan gebruik gemaakt worden van de vakantiebus wanneer het adres kan ingepland worden op deze busrit.
Het aanbod gebeurt in dialoog, rekening houdend met :
- De ondersteuningsnood van de ouders en/of verwijzers
- De noden van de jongere
- De mogelijkheden binnen de voorziening
Overdag bieden we aangepaste activiteiten aan voor de kinderen en jongeren die doorheen het jaar dagopvang genieten of kortdurend gebruik willen maken van deze ondersteuning, en voor kinderen en jongeren die gebruik maken van RTH.
Speelplein
Tijdens de schoolvakanties, met uitzondering van de kerstvakantie, organiseert MPI Oosterlo een speelpleinwerking voor personen met een verstandelijke beperking. Eén keer per jaar organiseren we ook een inclusieve speelweek waar ook kinderen zonder beperking kunnen deelnemen.
Het speelplein gaat door van 9u00 tot 17u00. Halve dagen zijn ook mogelijk van 9u00 tot 12u00 of van 13u00 tot 17u00.
Aanmelden kan tussen 9u00 en 9u45. Daarna start de eerste activiteit. Hierna eten we ons lunchpakket op en kan er vrij gespeeld worden in speelhoeken. Vervolgens start de tweede activiteit. Tussen elke activiteit in voorzien we een snack en drankje. Ophalen kan tussen 16u00 en 17u00.
Voor- en na opvang en regionaal busvervoer is mogelijk mits onderlinge afspraken.
Voor een hele dag betaal je 5 euro, voor een halve dag 2,50 euro.
Lunchpakket en vervoer dien je zelf te voorzien. Tweemaal per dag een snack is wel in de prijs inbegrepen.
Verblijf
Zowel voor minderjarigen als volwassenen bieden we woonondersteuning aan en dit zowel binnen RTH als niet-RTH.
De residentiële opvang kan tijdelijk of langdurig zijn afhankelijk van de noden van de cliënt.
Voor volwassen cliënten wordt bij woonondersteuning het onderscheid gemaakt tussen wonen in groepswoningen, met permanente begeleiding, en zelfstandig of begeleid wonen, zonder permanente begeleiding.
Voor kinderen en jongeren gaat het uiteraard steeds om wonen met permanente begeleiding.
Details aanbod:

Begeleiding voor personen (+18 jaar) met een (vermoeden van) beperking
Contextbegeleiding voor kinderen/jongeren met een (vermoeden van) beperking

Dagopvang voor kinderen en jongeren met een (vermoeden van) beperking
Dagopvang voor personen (+18 jaar) met een vermoeden van beperking
Dagopvang voor personen (+18 jaar) met een vermoeden van beperking

Begeleiding voor personen (+18 jaar) met een (vermoeden van) beperking
Begeleiding voor personen (+18 jaar) met een (vermoeden van) beperking
Verblijf voor kinderen en jongeren met een (vermoeden van) beperking
Verblijf voor personen (+18 jaar) met een (vermoeden van) beperking
Antwerpse Kempen, arrondissement Turnhout en aangrenzende gemeentes.
014/86 11 40
annelies.vandepaer@mpi-oosterlo.be
Bij voorkeur cliënt zelf aanmelden
Informatie juli 2017:
Voor begeleiding ongeveer 6 maanden wachten.