Een netwerkgroep wordt samengesteld omdat
- omdat je door je handicap of een ziekte in een apart circuit terecht komt op vlak van school, vrije tijd, wonen en werken;
- omdat je achterban lijkt ingewisseld te zijn door professionelen en je het gevoel hebt de controle over je eigen leven te verliezen;
- omdat je wereld stilaan uitgegroeid is tot een eilandje met vooral zorgaanbieders en dichte familie;
- omdat tegenslagen elkaar opstapelden en je achterban stilaan afgehaakt is;
- omdat je de achterban moest achterlaten toen je als politiek vluchteling België binnenkwam;
- omdat je als kind of jongere, als persoon met een handicap, als thuis- of dakloze geen macht of middelen hebt om zelf zo’n achterban op te bouwen en te onderhouden.
Gemiddeld komen groepen bij de start elke 6 à 8 weken samen, daarna daalt te frequentie meestal tot elke 3 à 6 maanden.
Stap 1: Hoe meld ik mij aan?
Je doet een aanmelding (voor jezelf of iemand die je dierbaar is) bij eline.schmidt@lusvzw.be of via 0494 44 53 06. Eline geeft, op basis van jouw informatie bij de aanmelding, je gegevens door aan een kennismaker die met jou contact zal opnemen voor een eerste gesprek.
Stap 2: Het kennismakingsgesprek
Bij een nieuwe aanmelding neemt de kennismaker binnen de 14 dagen contact op met de centrale persoon/doorverwijzer om een kennismakingsgesprek te plannen. Tijdens zo’n gesprek wordt uitgelegd wat een netwerkgroep is, zodat mensen daarna voldoende informatie hebben om een beslissing te kunnen nemen. Het is een volledig vrijblijvend gesprek.
Stap 3: Het samenstellen van een groep
Als mensen beslissen om met een netwerkgroep van start te gaan is de eerste stap het zoeken van mensen die zich willen engageren om deel uit te maken van de netwerkgroep. Meestal bestaat deze groep uit familieleden, vrienden, kennissen, buren en heel af en toe betrokken professionelen.
Stap 4: Het vinden van een LUS-medewerker
Een groep kan indien wenselijk ondersteund worden door een vrijwillige LUS-medewerker uit de buurt. Mogelijk gaan wij dus op zoek naar iemand die dit engagement wil aangaan. Deze persoon zal in het begin bijgestaan worden door de verantwoordelijke van LUS vzw. En ook wanneer de LUS-medewerker uit de buurt het proces verder alleen ondersteunt, blijft LUS vzw het proces opvolgen via de verantwoordelijke.
Stap 5: De eerste bijeenkomst
Het bespreken van de thema’s gebeurt voornamelijk bij de mensen thuis, in de huiskamer.
Tijdens de eerste bijeenkomsten wordt er een beeld gevormd van de centrale persoon en wordt stilgestaan bij zijn of haar wensen en verwachtingen. Daarna wordt er overgegaan tot actie, waarbij deze wensen heel duidelijk de richting van de actie bepalen.
Een proces stopt echter niet na het opstellen en realiseren van het eerste actieplan. Groepen blijven samenkomen, en afhankelijk van de thema’s en de levensfase van de centrale persoon kan de frequentie wat wisselen. Gemiddeld komen groepen bij de start elke 6 à 8 weken samen, daarna daalt te frequentie meestal tot elke 3 à 6 maanden.
Partners